Вторник, 16.04.2024, 22:21
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

СТУДЕНЧЕСКИЙ ПОРТАЛ ЛУГАНСКА

Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Июль 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 49
Друзья сайта
  • Рейтинг преподавателей
  • Оставить жалобу
  • Бесплатные рефераты в сети
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика
    Главная » 2009 » Июль » 30 » У вузи "по-новому": хабарі вищі, схеми складніші
    У вузи "по-новому": хабарі вищі, схеми складніші
    08:07
    Незважаючи на запевняння чиновників, що тестування покладе край корупції при вступі до ВНЗ, залишена лазівка у вигляді пільговиків, які гарантовано одержують студентський квиток, дає можливість для махінацій

    Причому, оскільки ризики нині більші, то й ціни значно виросли. Окрім того, на ринку "вступних послуг" орудують шахраї, пропонуючи вирішити питання: гроші беруть, але ні з ким не домовляються.

    "Мій син поступає на економіку в один із престижних ВНЗ. За балами він проходив, але в останній момент, нам сказали, що взяли багато першочерговиків (медалісти, переможці предметних олімпіад, мешканці гірської місцевості, діти з багатодітних родин тощо), але за $12 тисяч нам запропонували одержати такий самий статус. Мов, увечері гроші, ранком вступ. Загалом, я в розпачі, а син у депресії: він же вірив у всю цю систему, що вона чесна. А виходить ‑ набрав майже 400 балів і не може поступити туди, куди хоче", - розповідає Олена, син якої поступає.

    "Я цього року поступаю у провідний ВНЗ України. Мої батьки дуже боялись, що я не поступлю, і знайшли людину, яка готова за $11 тисяч пристроїти мене, причому на контракт. Але гарантій вона не давала, і ми відмовились", - розповідає нам абітурієнтка Ганна.

    Про те, що поступити за гроші все ще можна, говорять і працівники самих вишів. Правда, уточнюють, що єдина реально працююча нині корупційна схема - це одержання липового посвідчення пільговика. "Корупція після введення тестування скоротилась на 90 %. Але з'явилось багато липових пільговиків, які обходять ВНЗ і намагаються зробити собі підроблені довідки, наприклад, про інвалідність. З'явилось багато фірм, готових робити такі документи. Їхні представники стоять біля приймальних комісій і пропонують свої послуги", - розповідає замдекана одного з провідних столичних ВНЗ Костянтин.

    Ми вирішили перевірити на собі, чи можливо купити липову довідку. За 10 хвилин необхідні телефони ми знайшли в Інтернеті. Зателефонували за зазначеним на сайті номером і представились мамою абітурієнтки. Нам повідомили, що довідку про інвалідність зробити можна, але занадто складно. Головна складність ‑ внести інформацію в бази даних. "Звичайно, ви як мама, напевно, підете на все, щоб ваша дитина поступила. Але будьте готові, що така довідка буде дуже дорогою - більш $10 тисяч", - розповів нам чоловік.

    Ректори ВНЗ говорять, що хабарів цього року немає (окрім липових пільговиків), а ті, хто заробляють на вступі, - шахраї. "Вони знаходять людей, які готові платити за гарантію, що їхнє чадо буде вчитись. А потім усе просто. Шахраї беруть гроші з батьків, обіцяючи домовитись у ВНЗ. Згодом вони нічого не роблять. Правда, цього року в нас занадто багато пільговиків. Не думаю, що всі справжні... Але це вже проблеми правоохоронних органів", - розповідає нам ректор Тернопільського держпедуніверситету Володимир Кравець.

    "ПІЛЬГОВИКІВ ТОРІК БУЛО МЕНШЕ"

    Леонід Губерський, ректор КНУ ім. Т. Г. Шевченка, стурбований нинішньою ситуацією. - Цього року на 2 481 планове бюджетне місце до нас надійшло 23 774 заяви. Десь тисяча - це пільговики, які мають право на вступ поза конкурсом. Є група спеціальностей (журналістика, економіка тощо), де кількість пільговиків у 1,5 рази перевищила кількість бюджетних місць. Найнеприємніше, що, як показав наш аналіз, у більшості пільговиків сума балів набагато нижче, ніж у тих, хто йде на звичайній основі. І нам доводиться відмовляти тим, хто набрав від 190 до 200 балів.

    - Торік ситуація була гіршою?
    - Ні, пільговиків було набагато менше. До того ж зараз усі ректори стурбовані тим, що забагато вступаючих, котрі прийшли з різними довідками, і деякі з них, наприклад, що дитина - інвалід, були видані буквально у квітні!

    - Ви їх перевіряєте?
    - Ні, у нас немає ані людей, ані можливостей, ані повноважень. Довідки різні, видаються лікарями та лікарнями різного рівня. Але в міністерстві вже звернули на проблему увагу, обіцяли підключити відповідні органи.

    - Що мусите робити?
    - Цього року, щоб дати можливість учитись дітям, які набрали велику кількість балів, будемо просити додаткові бюджетні місця в міністерстві. Згоду на це вже отримано. Але вже зараз ми сформулювали наші пропозиції щодо внесення змін у правила прийому на наступний рік і вважаємо, що мають бути введені квоти, щоб пільговиків у ВНЗ було, приміром, до 25 %.

    По матеріалам: Сегодня
    Просмотров: 1133 | Добавил: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0 |
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]